Oikeudenkäynti rikosasioissa osa 6: valittaminen korkeimpaan oikeuteen
Jos rikosasian asianosainen ei ole tyytyväinen vielä hovioikeudenkaan ratkaisuun, jäljellä on vielä muutoksenhaku siihen valittamalla korkeimpaan oikeuteen. Ns. tavanomaisessa asiassa, eli sellaisessa jonka hovioikeus on ratkaissut muutoksenhakuasteena, valitusta varten on pyydettävä korkeimmasta oikeudesta valituslupa. Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valittamiseen on 60 päivää hovioikeuden ratkaisun antopäivästä. Valittajan on toimitettava valituslupahakemus ja valitus määräajan kuluessa hovioikeuden kirjaamoon, joka sitten toimittaa valituksen edelleen korkeimmalle oikeudelle.
Asiassa, jonka hovioikeus on ratkaissut ensimmäisenä oikeusasteena (vaikkapa jotkin virkasyyteasiat), korkeimpaan oikeuteen valitetaan valituslupaa pyytämättä.
Korkein oikeus myöntää valitusluvan ainoastaan, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden takia on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi, taikka jos siihen on erityistä syytä tapahtuneen oikeudenkäynti- tai muun virheen takia, jonka perusteella ratkaisu olisi purettava tai poistettava, tai jos valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy. Valituslupa voidaan myöntää myös osittain, joko koskemaan vain osaa hovioikeuden ratkaisusta tai kysymystä, jonka ratkaiseminen on tarpeen oikeuskäytännön ohjaamiseksi.
Valittaja ei saa vedota muihin seikkoihin ja todisteisiin kuin niihin, jotka on esitetty käräjä- tai hovioikeudessa, ellei hän saata todennäköiseksi, ettei ole voinut sanottuihin seikkoihin vedota tai että hänellä on ollut painava syy olla tekemättä niin. Tämä on nimenomaan rikosasioiden kohdalla mielenkiintoinen poikkeus muihin oikeusasteisiin. Esim. hovioikeuteen rikosasioissa erityisesti vastaajan asemassa saa tuoda niin paljon uutta todistelua kuin huvittaa, mutta korkeimmassa oikeudessa tätä on edellä todetulla tavalla rajattu. Näin ollen rikosasioissakin on korkeimmassa oikeudessa voimassa tietynasteinen prekluusio.
Korkeimmassa oikeudessa asia voidaan käsitellä joko kirjallisesti (näin tehdään käytännössä poikkeuksetta, jos ratkaistava kysymys on puhtaasti oikeudellinen) tai järjestää tarvittaessa asiassa suullisen käsittelyn (huomattavan harvinaista, lähinnä tulee kyseeseen jos ratkaistava kysymys koskee näytön arviointia).
Huomattavaa on, että hovioikeuden muutoksenhakuasteena antama ratkaisu (eli tyypillinen rikosasia) on lähtökohtaisesti täytäntöönpantavissa kuin lainvoimainen tuomio. Ulosotosta kertyneet varat tilitetään kuitenkin vain vakuutta vastaan. Korkein oikeus voi, milloin syytä on, ennen muutoksenhakuasian ratkaisemista määrätä, ettei hovioikeuden ratkaisua ole toistaiseksi pantava täytäntöön tai jo aloitettua täytäntöönpanoa jatkettava.
Asianajaja Tapio Hokkanen, 040 826 8326, tapio.hokkanen@lakihhr.fi